Pünkösdfürdőn épített engedély nélkül panorámás jógaközpontot a daganatos gyerekeket támogató alapítvány

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: daganatos.hu)

Engedély nélkül épített panorámás jógaközpontot a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből a Daganatos.hu Alapítvány a III. kerületben.

Az alapítvány azt állítja: ők sosem gyűjtöttek pénzt a gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, mivel tevékenységük „leginkább a daganatos gyermekkori betegségek prevenciós területeire fókuszál”. Így hát létrehoztak egy gyermek jógaközpontot a Pünkösdfürdő utca 48. szám alatt. A 100 négyzetméteres ingatlanhoz hozzáépítettek egy üvegfalú termet is a teraszon, engedély nélkül – írja a 444.hu.

Az alapítvány szerint a stúdiót azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a daganatos betegségben érintett családoknak. Ezzel szemben felnőtteknek éjszakai bulikat is tartanak a lakásban. A ház lakói szerint többször is előfordult, hogy a Vitál Stúdióban éjszaka olyan hangosan buliztak, hogy a zajtól csak nehezen lehetett elaludni.

Az alapítvány ráadásul úgy építette fel az üvegkalitkát a teraszra, és kezdte meg a stúdió működtetését, hogy nem kért arra engedélyt. Emiatt a ház közgyűlése felszólította a Daganatos.hu Alapítványt a homlokzaton engedély nélkül kialakított létesítmény visszabontására, és arra is, hogy szüntessék meg „a lakástól eltérő használati módot is”.

Hogy mennyi daganatos gyerek járt itt, arról nincs adat: „a Gyermek Vitál stúdióban tartott foglalkozásokon résztvevőkről több esetben (!) tudomásunkra jutott, hogy daganatos betegséggel kezelték, de erről nem készítünk nyilvántartást” - hangzott az alapítvány válasza.

A jógastúdióban ezek a szolgáltatások vannak:

  • Mora Nova kezelés (ez az orvosok körében vitatott módszeren alapul: „a természetgyógyászat hatókörében működő, biofizikai állapotfelmérő és energetikai harmonizáló rendszer”)
  • spirituális választerápia (ez „egy szellemi-lelki, tanácsadó módszer amely életünk bármely területét akadályozó okok feltárására szolgál”)
  • elektroszmog mérés
  • Yin jóga
  • gyerekjóga

A jógaoktatótól  megkérdezték, hogy egészséges gyerekek jönnek-e a jógára vagy valamilyen mozgáskoordinációval vagy bármilyen problémával rendelkező gyerekek, azt mondta, hogy alapesetben egészséges gyerekeknek tart gyerekjógát, de „vannak enyhe olyan problémák, amiket tudunk ezzel kezelni”, akár dadogás, akár mozgáskoordinációval kapcsolatos vagy tanulási zavar.

Az óbudai önkormányzat megerősítette, hogy nem kaptak hivatalos bejelentést az épülettel/építkezéssel kapcsolatosan. Megnézték a helyszínt, valóban azt látták, hogy beépítették a teraszt, „ezzel a beépítés-jelleggel eltértek a telek beépíthetőségi mutatójától, így ez a bővítés már építésiengedély-kötelessé vált (lett volna). Mivel már egy megvalósult építkezésről van szó, az önkormányzatnak erre nincs hatásköre, továbbították az ügyet az ilyen esetekben eljáró  budapesti kormányhivatalhoz- írja a lap.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?