A Fröccskert gerillái

Desktop

A városi terek után a napokban gerillák szállják meg a Fröccskertet. A fegyverropogás, csatakiáltás azonban most is elmarad. Szép csendben kerülnek fel a Hajógyári Sziget fáinak új díszei, hogy a megnyitóra érkezőket ámulatba ejtsék. A múlt évi bemutatkozás olyan jól sikerült, hogy ebben az évben újra meghívást kaptak a Gerillakötők.

 

2012. februárjában alakult meg egy Kézimunkások Szakszervezete nevű Facebook-csoport azoknak, akiknek a kötés, horgolás a hobbija, vagy csak szeretnék, hogy az legyen. Gerilla akcióikról, sikerükről kérdezem Párniczki Jutkát.

 

 

- A kötés és horgolás leginkább úgy él bennünk, hogy a nagymama korosztály elfoglaltsága. Önök ettől elég messze vannak még.

 

- Ezzel a sztereotípiával mi is gyakran találkozunk. A fiatalok is szeretnek kötni, horgolni, nem korfüggő az alkotás vágya.  A „legnépesebb” korcsoportot a 30-40 évesek adják, de 60 fölötti is van köztünk. Igaz, ők otthon dolgoznak inkább. Nekik kicsit furcsa, hogy hetente összejövünk itt a Dzzs Bárba, egy kávé vagy egy pohár sör mellett beszélgetve kötünk, horgolunk, ötlettelünk.

 

- A bár egy kicsit nekem is furcsa helyszín. Bejönnek, leülnek, beszélgetnek és kötnek-horgolnak?

 

- Igen pontosan így. Nem öncélúan. Több munkánk is megtalálható itt. A bár rendezvényein is részt veszünk, biztosítjuk a dekorációt. A vendégek szeretik, tetszik neki.

 

- Több, mint két éve alakultak, mégis csak elvétve lehet hallani Önökről. A múlt évi villamos és az idei gyermekvasút bekötése azonban hangos sikert aratott.

 

- Ezeket, a munkáinkat látták és látják a legtöbben, ezekről láthatnak képeket a televízióban. Minden évben a közös kötés világnapjára készítünk egy-egy ilyen nagyvonalú munkát is. Emellett azonban sok kisebb akciónk is van. Az utcaöltöztetéseket – Blaha, Deák, a régi Moszkva terek – is nagyon szeretjük. Izgalmas kihívás a terek fáinak, padjainak felöltöztetése.

 

- Azt hiszem, a mostani munkájuk a Sziget fesztiválra ötvözi az utcaöltöztetést és a hangos sikert. Mivel készülnek pontosan?   

 

- A Fröccsterasz körüli fákat öltöztetjük fel. Azok az országok, ahonnan a legtöbb fesztiválozó érkezik, külön meglepetést is kapnak. Elkészültek az olasz, német, angol francia és holland zászlók és az üdvözlő feliratok. Reméljük mindenkinek tetszeni fog, és igazi meglepetés lesz.

 

- Egy-egy ilyen munka sok fonalat igényel. Miből fedezik az anyag költséget? Meddig élnek ezek az alkotások?

 

- Eleinte saját költségen vettük meg a fonalakat. Mióta ismertebbek lettünk, sok esetben felkérnek egy-egy munkára minket. Ilyenkor a pályázatra kapott pénzekből gazdálkodunk. Most legutóbb egy fonalbolt tulajdonosa ajánlotta fel elfekvő, kifutott fonalait nekünk.

Az elkészített munkáink élettartama nagyon sok mindentől függ. Általában addig vannak fenn, amíg tönkre nem mennek. A feldíszített 47-es villamos másfél hónapig közlekedett. Nagy igénybevételnek volt kitéve, több elemét el is vitték magukkal az utasok. A 14 órán át öltöztetett gyermekvasút nyár végéig közlekedik. Tudomásunk szerint egy-egy darabja utána a vasút múzeumába kerül majd.    

 

 

 

 

(sztorma(HCJD)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?