Lupa-tavi strand: az Óbuda Zrt. fizetett azért, hogy módosítsák az építési szabályzatot

Oszd meg másokkal!

Desktop
Strand a Lupa-tavon (forrás: Balogh Zoltán - MTI)

Három évvel ezelőtt az Óbuda Zrt. 5 millió forintot fizetett a budakalászi önkormányzatnak, hogy az megváltoztassa a Lupa-tó partjára vonatkozó építési szabályokat. Ezen a területen nyitott strandot Gerendai Károly 2016 nyarán - írja az Átlátszó.

A tó korábban illegális szabadstrandként működött. Gerendai húsz évre kibérelt az Óbuda Zrt.-től egy területet a bányató partján, majd büféket, öltözőket, WC-ket tett rá, emellett sportpályákat és egy gyerekpancsolót alakított ki.

A budakalászi Rogán László polgármester a képviselő-testület 2013. szeptember 6-i rendkívüli ülésére benyújtott egy előerjesztést, miszerint az Óbuda Zrt. megkereste a budakalászi önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) módosítsák a cég tulajdonában lévő, Lupa-tó partján fekvő területre vonatkozó építési szabályokat úgy, hogy:

  • az ingatlan szárazföldi részének tó felőli oldalairól kerüljön levételre a közhasználat céljára átadott területsáv
  • legyen beépíthető az ingatlan vízzel borított része a parti sávtól számított 50 méterig, a szárazföldi részen pedig 75 méterig
  • a közhasználat céljára átadott telekrészek területei a beépíthetőség számításánál legyenek figyelembe vehetők.

Az Óbuda Szövetkezet felajánlást is tett, hogy amennyiben a fenti pontok az új HÉSZ-be beépítésre kerülnek, az önkormányzat részére 5.000.000 forintot városfejlesztési célokra felajánlanak.

A 2013. szeptember 6-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint a képviselők 7 igen szavazattal és 2 tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy eleget tesznek az Óbuda Zrt. kérésének, és 5 millió forintért cserében a cég óhajának megfelelően módosítják a Lupa-tó partján fekvő területre vonatkozó építési szabályokat.

A változtatás szerint akár 14 méteres épület is építhető a tónál, valamint irodai és igazgatási épület, konferenciaépület, egyházi, egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális épület, sportépítmény is épülhet a tó mellett. Így jogosnak tűnik a környéken lakók félelme, hogy Gerendai Károly 2016-ban megnyitott strandja csak a kezdet és a végén körbeépítik szállodákkal és egyebekkel a Lupa-tavat.

Az Átlátszó megkereste az Óbuda Zrt.-t és a megállapodás részleteiről kérdezte, de csak azt a választ kapták, miszerint az eddigi illegális használat helyett minél több pihenési, sportolási, üdülési célú tevékenységnek szeretnének legális utat adni.

Egy biztos, a Lupa Strand Kft.-nek hosszútávú fejlesztési koncepciója van, de hogy konkrétan mi, azt nem tudni - írja az Átlátszó.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?