Örömóra a Kerek zenekarral

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Örömóra a Kerek zenekarral

A legkisebbek táncházába Csoóri Julianna és zenész társai várják a kisgyermekes családokat, nagyszülőket, nagytesókat, egy örömteli órára.
A rendezvényt az Óbudai Egyesített Bölcsödék Intézménye szervezi, a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Az elmúlt években nagyon megnőtt a megkésett beszédfejlődésű kisgyermekek száma a bölcsődékben. A zenei fejlesztés fontosságából kiindulva indították el Óbudán azt a foglalkozás-sorozatot, amely abból indul ki, hogy az élő népzene segíti a bölcsődések beszédindítását. A program keretében a Kerek zenekar heti rendszerességgel járja sorra a kerület bölcsődéit és minden ízükben megmozgatják a kicsiket. A Zeneakadémia népzene szakán végzett zenészek, brácsán, hegedűn, cimbalmon és nagybőgőn játszanak, a programvezető Csoóri Julcsi maga is kisgyermeknevelőként dolgozik. Az élő népzene foglalkozásokon az ő vezetésével ismerkednek a bölcsődés gyermekek a hagyományos mondókákkal, népdalokkal, hangszerekkel. A kicsik korai zenei nevelése éppen olyan jelentőséggel bír, mint a beszédkészség fejlesztése, ugyanis mozgással kísérve ez a harmonikus koordinációt segíti.

HÁTTÉR

Ismert tény, hogy az első években a gyermekek tartósabb és élénkebb érdeklődést mutatnak a hangok iránt. Ez már a magzati korban kezdődik: a magzat előbb hall, mint lát. Az első évben a motoros mozgásos fejlődés a legjellemzőbb, és leggyorsabban változik. Az élő népzenére, dallamokra mozognak, ez életkori sajátosság. A gyermek minden figyelmét egy dologra összpontosítja. Ez a koncentrált figyelem az idő előre haladtával lesz megosztott. A beszélni még nem tudó kisgyermek is énekli a népdalokat. Agykutatások bizonyítják, hogy a két agyfélteke más és más képességek elsajátításához köthető. A beszéd, a beszédkészség a bal agyféltekéhez, a zenei képesség, hangszín, harmóniák, dallamok a jobb agyféltekéhez. A két agyféltekét idegrost hálózat köti össze. Az információk ezen az idegrost hálózaton áramlanak egyik agyféltekéből a másikba. Ez azt is jelenti, hogy a korai, megfelelő zenei nevelés éppen olyan jelentőséggel bír, mint a beszédkészség fejlesztése a kisgyermekek személyiségét illetően. Erre mondja Kodály Zoltán: „ A népdallal együtt nevelkedett a nyelv.” Az első 3 évben az anyanyelvünk zenei környezetére hangolódunk. Nagyon fontos ezért, hogy milyen zenei anyagot tölcsérezünk a kicsik fülébe. A magyar gyermeknek a magyar népzene, népi mondókák a sajátja, erre tud ráhangolódni, ezek a gyökerei, amire később építhet.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?