Tudod, hogy feltörhetsz-e egy napon lévő autót, ha gyermeket, állatot látsz benne bezárva?

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció (forrás: youtube.com)
A kép illusztráció (forrás: youtube.com)

Nyaranként számos tragédia történik amiatt, hogy az autóban bezárva hagynak kisgyereket vagy állatot a hőségben. Fontos tudni, ha ilyen esetet látunk, mit tegyünk, illetve mit tehetünk egyáltalán.

Sem kisgyermeket, sem állatot soha ne hagyjunk egyedül az autóba bezárva, még akkor sem, ha nincs kánikula! Szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok. Egy olyan napon pedig, amikor 30-35 fok van, akár 10 perc alatt 70 fokosra is forrósodhat az autó belseje.

A test nagyon gyors hőemelkedése hőgutát okozhat. A hőguta nagyon veszélyes állapot, ugyanis akár az agyat, akár más szerveket komolyan károsíthat, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. Jellegzetes tünetei a kivörösödött arc, száraz bőr, de főleg a nagyon magas testhőmérséklet.

Mit  tehetünk akkor, ha egy síró babát, kisgyermeket vagy kutyát találunk egy bezárt autóban? – kérdezte az ittlakunk.hu a rendőrséget erről.

Először is, azonnal hívni kell a 112-es központi segélyhívószámot. Megpróbálhatjuk a jármű tulajdonosát is megtalálni, de az élet védelme az elsődleges.

Ha ki tudjuk venni a gyereket, kutyát a kocsiból, azonnal helyezzük hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes ilyenkor hideg vizes törölközővel törölgetni, legyezgetni, vagy akár hideg vizes lepedőbe csavarni.

Ha az autóban hagyott gyermek, állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni. Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély.

Bár minden eset egyedi, az ablaküveg betörésénél a Btk. 15. §-ában felsorolt büntethetőséget kizáró okok közül a Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség lép fel: „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett”.

Mielőtt azonban bárki is betörné egy gépjármű üvegét, mérlegelnie kell annak lehetséges következményeit: szélsőséges esetben az üveg betörésével sérülést okozhat a bent lévő gyermeknek, állatnak vagy saját magának, illetve – ha például a bent lévő állat a hőség okozta szenvedések miatt megvadult vagy megveszett – még a segíteni kívánó személy is veszélybe sodorhatja önmagát.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek