Száz éve lapátolnak a Külker Evezős Klubban

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: obuda.hu)
Idén ünneplik a Külker Evezős Klub fennállásának 100. évfordulóját a tagok, edzők, sportolók. A centenárium alkalmából a klub felvette az Óbudai Külker Evezős Klub nevet.

A Külker Evezős Klub önfenntartó társadalmi egyesület. Éppen 100 éve, hogy az Országos Központi Hitelszövetkezet sportegyesülete vízitelepet létesített a klub mai, római-parti területén. A szocializmus éveiben a Külkereskedelmi Minisztérium üzemeltette a telepet, ahol 1950-ben alakult meg a Külker SC evezős szakosztálya. Ez Külker Evezős Klub néven 1992-ben kivált, átalakult önálló sportklubbá. A telep 1996-ban a klub saját tulajdonába került, önfenntartó módon működteti az evezős telepet. A szervezet működését a tagok társadalmi munkájával biztosítják, költségeit a tagdíjakból és pályázati támogatásokból fedezi. A Külker SC Evezős Szakosztálya, majd a Külker Evezős Klub is egészen az 1990-es évek elejéig hagyományosan túraevezős klubként működött. Profilja az utóbbi 10 évben átalakult.

A klub vezetőinek célja a sportolási lehetőségek biztosításán túlmenően, a klubban folyó vízisport-élet folyamatosságának biztosítása, minden korosztály számára. Ehhez elengedhetetlen a versenyzők kinevelése, az utánpótlás, a fiatalok, főként a kerületi iskolák tanulóiból toborzott diákok biztonságos és eredményes evezésre oktatása, a vízbiztonság fejlesztése, a vízi életmódhoz, a természethez szoktatása. A cél az, hogy aki ide jár, lehetőleg heti rendszerességgel evezzen, számára a heti rendszeres mozgás életforma legyen. A klub telepe az elmúlt 10 évben hatalmas fejlődésen ment át. A tagok egészséges életformájához egyre színvonalasabb körülményeket tudnak biztosítani. A sikeres pályázatok és sok saját munka eredményeként a telepen jól felszerelt új műhely, konditerem, öltözők, turisztikai szálláshely és mintegy 100 jó minőségű hajó áll rendelkezésre, lapátokkal együtt.

Bús Balázs polgármester egy hetilap munkatársának kérdésére válaszolva elmondta: a városrész vezetése a vízisport-élet fenntartását, fejlesztését kiemelt kérdésként kezeli a Római-parton - írja az obuda.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?