Hamarosan indulnak a Krúdy-negyed programjai!

Desktop
A Krúdy-negyed tagjai: az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő és a Mókus Sörker

Óbuda napján, május 4-én nyílik meg az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem összefogásával létrejövő Krúdy-negyed, hozzájárulva az óbudai Krúdy-év eseményeihez.

Ha Krúdyról beszélünk Óbudán, akkor ezen intézmények közül három fontos szerepet játszott az író életében, így életrajzilag hiteles környezetet adnak, mely méltán viselheti a Krúdy-negyed nevet. Hiszen lakása a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő épületben volt, kedvenc törzshelyei közé tartozott a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében egykor működő Korona Kávéház, ahogy ez több szépirodalmi műben is olvasható (Márai Sándor, Tersánszky Józsi Jenő). A Mókus Sörkert és Étterem pedig, a régi óbudai vendéglátást keltve életre, közkedvelt hellyé vált Óbudán. Így méltán gondolható, hogy az író itt is elüldögélt volna. Valamint ebben az életrajzilag hiteles környezetben található Gyenes Tamás szobrászművész Krúdy Gyula írót ábrázoló mellszobra is - olvasható a Krúdy-negyed Facebook-oldalán.

Részletesen a programokról:

A társaskör kertjében Krúdy Gyula írásait olvassa fel Lukács Sándor, majd az érdeklődő meghallgathatja Fráter Zoltán hangoskönyvét. A Krúdy-recept - Hogyan kell élni? - című összeállítás az évfordulóra jelent meg, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiadásában.

Május 17-én a Parnasszus csillagai fénylenek fel az társaskörben: Nemes Nagy Ágnes és Szécsi Margit költészete. Nemes Nagy Ágnesként Császár Angela, Szécsi Margitként pedig Juhász Róza lép pódiumra.

Szent Efrém Férfikar május 29-i koncertje a Szent és profán címet kapta, Háy János Istent kereső versei bizánci zenékbe ágyazva hangzanak el. A hangverseny első része az Óbudai Szent Péter és Pál- főplébániatemplomban, a második rész az Óbudai Társaskörben hallható.

Operaesttel tisztelegnek Verdi és Wagner születésének 200. évfordulója előtt Baranyi Ferenc sorozatának következő, május 6-i estjén. Megemlékeznek a 100 éve született Dávid Gyula zeneszerzőről, Kodály Zoltán tanítványáról is. A május 9-i koncert a FUGÁ-val közös szervezésű produkció, amelyen közreműködik: Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora).

A Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekar április 28-i hangversenyükön Olsvay Endre Akrosztichon című darabjának ősbemutatója hallható. A Kortársaink körében című sorozat IV. estjén Orbán György Évszakok című zongoraciklusának tételeiből válogat május 16-án Zsigmond Zoltán zongoraművész. Marco Bianchi úgy véli, Liszt művei meghatározó élményt jelentettek számára, ezért döntött úgy, hogy Budapesten folytatja tanulmányait. Koncertjén Liszt Ferenc Vándorévek III. ciklusából és a Transzcendens etűdökből ad elő június 1-jén.

Fiatal művészek alkotják a Classicus Kvartettet: Borsos Kata, Király-Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), Zétényi Tamás (gordonka) alapította vonósnégyes Honegger, Ravel és Debussy műveiből állította június 7-i össze műsorát.

Kapala Györgyi képzőművész Kívülbelül című kiállítása április 17-től május 19-ig látható. Az anyagot az alkotó baleset utáni CT-felvételei alkotják. Ezután Iski Kocsis Tibor festőművész Útvonal című kiállítása társaskörbe tervezett installációja kerül a falakra. Június 22-én a múzeumok éjszakája programjaként a művész tart tárlatvezetést.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?