Az első magyar horrorfilmet forgatják a skanzenben

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Bruzák Noémi - MTI)

Félidejénél jár Bergendy Péter Post Mortem című kísértethorrorjának forgatása a szentendrei skanzenben.

A Post Mortem közvetlenül az első világháború után, a spanyolnáthajárvány idején játszódik egy faluban, amelynek különösen sok a halottja. Erre a vidékre érkezik Tomás, a post mortem-fotós (Klem Viktor), aki családjuk körében fényképezi az elhunytakat. A kísértetjárta faluban élő kislány, Anna (Hais Fruzsina) Tomás segítségét kéri, és ketten szállnak szembe a szelleminvázióval. 

A forgatást a hideg mellett a hóhelyzet is nehezíti. "A történet ugyan télen játszódik, de úgy terveztük, hogy nem havas tájban, mert azt mesterségesen létrehozni nagyon drága. Nem jött jól, hogy közben mégis leszakadt a hó, mert a jelenetek egyik fele addig már leforgott. Ezen úgy tudunk segíteni, hogy majd veszünk fel olyan snitteket, ahol elered a hó, ami megmagyarázza a havas helyszínt" - mondta a rendező, Bergendy Péter.

A stáb több mint hat hetet tölt a skanzenben, külső és belső jeleneteket vesznek fel, ám egyes belsők díszleteit majd stúdióban építik fel. Fóton is készülnek külső díszletes felvételek, mert a skanzenben nem lehet tüzet rakni, nem világíthatnak a korszakra jellemző fáklyákkal. Megfordulnak még néhány látványos külső helyszínen, Sóskúton, Budaörsön és a Pilisben is.

A film elején egy fronton játszódó és egy vásári jelenet teremti meg a kor hangulatát. "Az első világháborús jelenet csupán félperces, de másfél napig forgatjuk. Aztán jön a falu, a maga kihaltságával. Nem azért nem népesítjük be, mert ne lennének statisztáink, hanem azért, hogy elhagyatott hangulatot árasszon. De az atmoszféra megteremtésében a kellékekkel, a jelmezekkel, a magyar paraszti, kisvárosi ruhákkal is próbálunk autentikusak lenni" - mondta a rendező. 

Bergendy a negyedik egészestés filmjéhez is olyan színészeket válogatott - Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Schell Judit - akikkel már dolgozott. "Hűséges típus vagyok, Klem Viktor új a csapatban, de nagyon örülök, hogy őt választottuk a főszerepre" - mondta.

Klem Viktor már több zsánerfilmben, köztük A Viszkisben dolgozott korábban. "A negyedik filmemből a negyedik műfajt csinálom, ebből a szempontból szerencsés vagyok" - mesélte a színész a skanzen egyik parasztházában. 

"Gimnazistaként iszonyatosan féltem a Halloween-sorozat Michael Myersétől. Aztán a Színművészeti Egyetemen egy maszkmester elkészítette mindenkinek az arcmását fehér maszkkal, ami újból előhívta ezt a rossz emléket. Bergendy Péternek beszéltem is a félelmeimről. És arról is, hogy mióta forgatunk, történt velem otthon néhány olyan misztikus pillanat, amire nincs magyarázat, hacsak az nem, hogy hazajött velem egy-két képzeletbeli, láthatatlan kolléga" - idézte fel a horrorral kapcsolatos élményeit.

Az Annát alakító Hais Fruzsina remek partner - árulta el Klem Viktor. Mint mondta, már forgatott gyermekszereplőkkel, de Fruzsina tehetségét, intelligenciáját és humorát egészen különlegesnek tartja. "Olyan érett és megbízható, mintha egy felnőtt kollégával dolgoznék" - dicsérte.

Az első magyar horrorfilm a Magyar Nemzeti Filmalap 600 millió forintos támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül, producere Lajos Tamás és Köves Ábel. A Post Mortem várhatóan 2020-ban kerül a mozikba.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?