Hétvégén: örökségnapok, kerületi programokkal

Oszd meg másokkal!

Desktop
Óbudai Társaskör

A kulturális örökség napjain – szeptember 15-én és 16-án - idén is régi épületek nyitják meg kapuikat előttünk, bepillantást engedve történetükön keresztül a múltunkba.

  • Az óbudai Zichy kastély mindkét napon, szombaton és vasárnap is ingyenesen látogatható 10 és 18 óra között. Emellett szombaton 13.30-kor vezetett épülettúra is indul, melyre regisztrálni a programok@obudaimuzeum.hu címen lehet.

Bercsényi Zsuzsanna, Zichy Péter özvegye 1730 körül építtetett egy szerény, földszintes grófi kastélyt, azonban Zichy Miklós (Zichy Péter fia) földesúrsága alatt nyerte el Óbuda igazi barokk arculatát, amelynek legfontosabb épületei napjainkig fennmaradtak. Miután áthelyezte székhelyét Zsámbékról Óbudára, elkezdte a régi, szerény épületek helyén egy nagyobb szabású rezidencia építtetését.

Az új, emeletes kastélyt Bebo Károly szobrász és Jager János Henrik kőfaragómester tervezte és a kivitelezésre is ők kaptak magbízást. Az 1750-re felépült kastélyban fogadóterem, grófi és grófnői lakosztály, továbbá fegyverterem, kincseskamra és könyvtár is helyet kapott.

Zichy Miklós nem sokáig élvezhette rezidenciáját és a benne zajló pompás, művészetekben gazdag életet, mert 1758-ban meghalt, éppen mire a kastély kiegészítő munkálatai befejeződtek. Özvegye, Berényi Erzsébet egy darabig küzdött a kastély megtartásáért, de az 1776-ban végül a kincstár tulajdonába került. Gazdasági és kulturális szerepe megszűnt. Lebontották a külső- és oldalszárnyakat. A 18-19. században már katonai ruharaktárként, dohányraktárként említik a korabeli nyilvántartások. A kastély épületeit a teljes pusztulástól csak nagy erőfeszítéssel sikerült helyreállítani a műemlék-védelemnek az 1970-es években.

  • Az Óbudai Társaskör "Szép magyar ének" címen filmvetítésre várja az érdeklődőket szeptember 16-án, vasárnap 17 órakor.

"Béres József Szép magyar ének címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyvei nyomán született e dokumentumfilm, mely szép magyar énekeink üzenetét, az éneklés csodálatos örömét fogalmazza meg a film nyelvén. A film főszereplője Béres József, aki összegyűjtötte a számára legkedvesebb világi és egyházi énekeket, hogy – ahogy ő mondja – elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. Az ő elkötelezett tevékenységén keresztül leszünk tanúi a magyar népdal, népzene, tánc gazdagságának és közösségformáló erejének. A kamera őt kíséri egy erdélyi útján, vele együtt éljük át találkozásait „adatközlőkkel”, idős parasztemberekkel és a népzene és egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással, Dombóvári Jánossal" - olvashatjuk az ajánlóban.

  • Az Óbudai Társaskör 200 éves épületét bemutató séta indul szeptember 16-án, vasárnap 11 órakor. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: az informacio@obudaitarsaskor.hu címen vagy a 06-30/250-0288-as telefonszámon lehet jelentkezni.

Az Óbudai Társaskör idén 200 éves épületének múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították, ám az 1980-as években Korompay Katalin építész értő szemmel és szívvel tárta fel és rekonstruálta, vagyis újrateremtette az épületet. A túrát Korompay Katalin építész, urbanista vezeti.

A Magyarországon 1999 óta jelen levő kulturális örökségnapok Franciaországból terjedt el azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ezeken a napokon megnyíljanak az érdeklődőknek.

Sok egyéb érdekes túrákat is találhatunk még, a részletes műsorért látogassatok el a rendezvény oldalára!

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek