Még el sem kezdődött a Sziget fesztivál, mégis tízezeren vannak már a helyszínen

Desktop

Vasárnap este nyitotta meg kapuit a sátorozók előtt a 25. Sziget fesztivál. Bár a kulturális, főleg zenei programok majd csak szerdán kezdődnek, már mintegy tízezer ember van a Szigeten – tájékoztat az MTI.

Kádár Tamás a Sziget Kft. ügyvezetője a keddi sajtóbejáráson elmondta, hogy naponta több mint 100 programból lehet választani, ugyanakkor a nagyszínpad fő fellépője Pink miatt a szerdai nulladik napon a bérletesek 90 százaléka már a helyszínen lesz.

Az MTI-nek a cégvezető elmondta, hogy a Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. "A fővárossal kötött megállapodás alapján idén Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben öt helyszínen folyamatosan ellenőrzik a hangerőt telepített mérőállomásokkal. Egy-két hangosabb helyszínre a Szigeten különleges kardiohangosítást telepítettünk, amely lokalizálja a hangot".

Az augusztus 16-ig tartó fesztivál fellépői 52 országból érkeznek, köztük lesz Pink mellett PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny. A magyar előadók számára a hagyományoknak megfelelően külön helyszín is lesz, a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpad.

A szervezők számára a környezet védelme is rendkívül fontos, így a zöld program keretében a vízhasználat jelentős részét (öntözés, locsolás, portalanítás) ivóvíz helyett a Duna vizéből oldják meg, és három recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni. Tavaly a begyűjtött hulladékok 35%-át tudták újrahasznosítani.

A fesztiválozókat hatszáz vízöblítéses vécé, ezen felül mintegy 1300 mobil, és ötven darab úgynevezett szuper környezettudatos vákuumos wc szolgálja ki, valamint száz vizes mosdót és hatszáz zuhanyállást vehetnek igénybe.

A rendezvény biztonsági központja az Operatív Törzs - Operatív Irányítási Központ - 24 órában üzemel, a Dunán pedig három hajó ügyel a biztonságra. Az egészségügyi fronton három műszakban hétszázan dolgoznak.

A fizetési rendszer fontos technológiai újítása, hogy a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, ugyanakkor mindenhol lehet bankkártyával is fizetni.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?