Gázgyári szennyezés: íme a kormányhivatal és a vízművek véleménye

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Index)

A Duna vízhozamához képest - még alacsony vízállás esetén is - elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut a Dunába  a talajvízzel az Óbudai Gázgyár területéről, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki - közölte a Pest Megyei Kormányhivatal a gázgyári szennyezés ügyében.

A Greenpeace pénteken közleményben tudatta: az Óbudai Gázgyár mellett vett mintákban rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből és a rákkeltő benzolból. 

A Pest Megyei Kormányhivatal közleményében kiemelte: az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvíz fogyasztását nem veszélyezteti. 

Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. 

A Gázgyár utca 1-3. szám alatt elhelyezkedő Óbudai Gázgyárhoz tartozó Duna-szakaszon pénteken ellenőrzést tartottak a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársai és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is. A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés. 

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak - közölte a vízművek.

A vízművek közleményében leszögezte: elkötelezett a környezet- és vízbázisszennyezés megelőzése és megakadályozása iránt, és a maga eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne következzen be. 

Amennyiben ilyen eset tudomására jut, haladéktalanul jelzi az illetékes hatóságoknak, és a rendelkezésére álló valamennyi óvintézkedést megteszi a vízbiztonság fenntartása érdekében.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek